söndag 28 oktober 2012

Tea Time Tuesday!


Vardags lyx med nybakt till eftermiddags kaffet!
Under söndagen valde jag nybryggt kaffe istället för te.
Variation förnöjer!

Chokladsnurror och Roskakor!
Det är alltid roligt att pröva nya recept.
Denna gång bakade jag snurrkakor med choklad och ros kakor!
Båda sorterna utan gluten och vitt socker.
Alltså bakat enligt LCHF.


Recepten är hämtade från boken "Baka med LCHF" av Marianne Andersson.
De var båda lättbakade och istället för vetemjöl så används kokosmjöl.
Degen var snabbt blandad i matberedaren och efter vila i kylen så var de bägge lätta att baka ut.
Snurrkakorna kavlades ut och rullades därefter ihop med fyllningen.
Ros kakorna bakades enkelt genom att rulla små bollar.
Därefter ett fryst hallon på varje kaka..


Chokladsnurror
  • 100 gr mjukt osaltat smör
  • 2 msk sötrix-flor och 1/4krm stevia
  • 3 ägg och en äggula
  • 2 dl kokosnötmjöl
  • 1/2 tsk vaniljpulver
Fyllning
  • 75 gr osaltat smör
  • 2 msk sötrix- flor och 1/4 krm stevia
  • 1 1/2 dl mandelmjöl
  • 3 mska kakao
  • 1/2 tsk vanilpulver
Garnering
  • 1 uppvispad äggvita
  • lite hackade hasselnötter.

Deg
Kör smör och socker i matberedaren, vispa mjukt och pösigt.
Tillsätt ett ägg i taget och sedan äggulan.
Blanda ner kokosnötmjölet md vaniljpulvret och häll ned i i smeten.
Mixa samman allt till en smidig deg.
Kavla ut mellan två smörpapper. Den skall bli ca 1/2 cm tjock och rektangulär.

Fyllning
Smält smör tillsammans med sockerersättning.
Tillsätt mandelmjöl och kakao.
Blanda väl och låt svalna.

Bred fyllningen över degen och rulla ihop till en kompkt rulle.
Lägg i kylskåpet i 30 minuter.
Ta en vass kniv och skär cirka 1 cm tjocka skivor.
Lägg dem tätt på bakplåtspaper, de flyter inte ut.
Pensla med äggvita och strö över nöthack.
Grädda i 150- 175 grader i ca 10- 15 minuter.


Recepten var enkla att följa och degen var lättarbetad.
Fyllningen till chokladsnurrorna var superb.
Den kan jag verkligen varmt rekomendera.
Själv kommer jag att använda den även till andra recept.

Det som inte blev fulländat var gräddningstiden.
Jag kanske gjorde något fel.
Eller annars är det så att jag jämnför dessa kakor alltför mycket...
Med mördegs- kakor bakade på vetemjöl.

För att förbättra mitt resultat valde jag att förlänga gräddningstiden med ca 10 minuter.
Dessutom fick kakorna stå ytterliggare i ca tio minuter i avstängd varm ugn.


Att använda ett fryst hallon istället för söt sylt fungerade jättebra.
Att rekomendera till fler som vill äta lite nyttigare.
I boken av Marianne Andersson finns fler recept på snurrkakor. 
Bland annat ett recept med lime och ett med kanel.
Det med kanel skall jag göra till jul.



Jag dukade med mitt senaste fynd från loppis.
Fat och kopp från Pingstkyrkan för den ringa summan av 12 svenska kronor.
Det har ingen stämpel mer än att det är tillverkat i Kina



Till alla som önskar och behöver skickar jag en varm kram.
Jag önskar alla en skön vecka!
Zinnia
Besök gärna!

http://sandimyyellowdoor.blogspot.se/
http://blissfulrhythm.blogspot.se/
http://www.marthasfavorites.com/
http://bernideensteatimeblog.blogspot.se/
http://artfulaffirmations.blogspot.se/

10 kommentarer:

penandparchment sa...

TACK för recept!
Ett av våra barnbarn tål inte gluten, så härligt med två goda recept! ,-))
Vilken underbar kopp med fat som tillåter bakverk på ,-)
Ha det fint!
STOR KRAM Primrose ,-)

Bernideen sa...

Now let's see....which one do I pick - they are look so yummy!

Stephanie sa...

Beautiful! Your tea cup is charming and your treats looks so delicious! They made me hungry :)

Hugs,
Stephanie
www.theenchantingrose.blogspot.com

Sandi@ Rose Chintz Cottage sa...

Hello Zinnia,
Your baked goods look wonderful, both of them! I have made plenty of cinnamon rolls but never the chocolate. That would be a nice treat with a cuppa tea or coffee. Your luncheon set is very pretty. Thank you for sharing this with Tea Time and enjoy your day.

Blessings,
Sandi

Snap sa...

Thank you for the recipe. I love trying new recipes too! Really like your *tea and toast* set (at least that is what my Grandmother used to call them). It is a wonderful flea market find! Happy Tea Day!

Judith @ Lavender Cottage sa...

Hello Zinnia
Both desserts look tasty - I didn't know there was coconut flour. The tea and luncheon plate are pretty, so practical too.
Thanks for the hug across the miles.
Judith

Terri sa...

Oh my! Your fresh baked cookies look delicious! Perfect for winter tea! It is very windy and cold for us today. Hurricane Sandy has passed but left us very chilly and wet!
I would love a cup of tea and a bite of your lovely cookies!
Your tea cup and plate are so vintage and so pretty with those roses. It is a great find!
A warm hug to you too : )
Terri

sandy sa...

What delicious looking treats! Your special china find is sweet! Have a great week!

sandy

Martha's Favorites sa...

Hi: I just love luncheonette sets. Yours is so pretty. Your dessert makes me hungry. Have a great week. Blessings, Martha

Michelle sa...

What a beautiful tea cup and snack plate! I love the rose design. The desserts look so delicious!