onsdag 21 november 2012

Home!


Mitt hem doftar kryddigt av glögg kryddor samt apelsin.
Advent nalkas!
Planeringen inför julens bakning och mat pågår.

Fröken Magnolias möra julkaka!
Under måndagen bakade biscotti, och Fröken Magnolias möra jul kaka
Bägge recepten var nya för mig.
Denna möra julkaka blev otroligt god
Receptet är från tidningen Mat och Hälsa nummer 5/2012

Fröken Magnolias möra jul kaka!
20 st

Mördeg.
  • 3,5 dl mandelmjöl
  • knappt en dl kokosnötsmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1,5 dl sukrin mellis
  • 100 gr smör
  • 1 ägg

Fyllning.
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl mandelmjöl
  • 50 gr rumsvarmt smör
  • 1 dl sukrin mellis
  • 2 ägg
  • 8 droppar bittermandel

Blanda de torra ingredienserna till mördeg.
Tillsätt smöret och finfördela
Tillsätt ägg och nyp samman till en jämn deg.
Lägg i plastpåse och låt vila i kyl 1 timme.

Fyllning

Blanda bakpulver, mandelmjöl väl.
Vispa det mjuka smöret tilsammans med sukrin mellis.
Vispa ned ett ägg i taget.
Tillsätt de torra ingredienserna och rör till en jämn smet och blanda slutligen ner bittermandel aromen.

Sätt ugnen på 200 grader.

Ta ut mördeg och fördela i tjugo bitar.
Ta degbitarna och tryck ut ganska tunt i mandel mussel formar, överbliven deg sparas till att göra kors.
Fördela fyllningen i formarna.
Rulla sedan resterande deg till kors och lägg över kakorna.
Ställ formarna på galler och grädda i i 10- 20 minuter.
Ta ut kakorna och låt stå en stund.
Kläm därefter ut kakorna ur formarna.
Lät svalna och kyl dem i tätslutande burk.
De går ochså bra att frysa.


Jag fick problem med att lossa kakorna ur formarna.
Tänk på att smörja formarna väl och använd gärna något ströbröd.
Ett glutenfritt alternativ är pofiber.


I mitt sovrumsfönster finns nyköpta rosa julhyacinther.
Hyacinther är tacksamma blommor.
Billiga att köpa i november och december.
När de placeras svalt blommar de länge.


På sommaren planterar jag ut dem i rabatten och året därpå  blommar de i min trädgård.
I vardagsrummet är min november kaktus full av knoppar.
Den är en tacksam krukväxt som blommar  varje år.


Ursprunget till novemberkaktusen finns i sydamerika.
Den växer i ett område med kalla nätter och den har en period med torka.
Detta kan vi härma i våra hem.


Låt krukväxten stå svalt på hösten, minska minska vattningen i augusti och låt den få dygnsvila.
Ett enkelt sätt att ge den både köldbehandling och dygnsvila är att låta den vara utomhus under sommarhalvåret.


Till alla som önskar och behöver skickar jag en varm kram.
Jag önskar alla en underbar helg
Zinnia
Besök gärna!

7 kommentarer:

Judith @ Lavender Cottage sa...

Hello Zinnia
Your baking looks delicious and it's nice to have some flowering bulbs for the holidays.
I love that cute little face in the last photo, please give a scratch behind the ears for me.
Judith

Snap sa...

I bet your home smells wonderful after all that baking! Hyacinths are one of my favorite bulbs and I love Christmas cactus. What a cute little furbaby!

Anonym sa...

Härligt varma bilder, vackra!
Så du är på G..... det är inte jag........
Blomtipsen du kommer med, borde jag nog skriva upp, hur kan jag vara så dålig på något jag älskar!
det är "gåtan" utan svar det!
Ha det fortsatt jättemysigt, STOR VARM KRAM tillbaka till dig, Primrose ,-)

Sandi@ Rose Chintz Cottage sa...

Hello Zinnia,
Nothing makes a home cozier than the smell of fresh baked goods and yours look delicious! Wonderful plants, and a cute little furbaby too. Hope you're having a delightful day and thank you for joining me at HOME.

Blessings,
Sandi

Bernideen sa...

I love your name - a flower name! What green thumbs you have - growing plants so well! Your cookies look wonderful! Thanks for joining my Open House Blog Party!

Donna Heber sa...

Hi Zinnia,

Your baked goods look scrumptious and I love your flowering bulbs. They bring such cheer to the holidays. Hugs to your adorable friend.

The Charm of Home sa...

Hi Zinnia,
Is that a little gnome? So cute! Thank you for joining Home Sweet Home!
Sherry